Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

evrei faimosi 

 

HENRIETTA SZOLD

 

 

 

Daca Henrietta Szold s-ar fi nascut in 1960 si nu in 1860, probabil ca ar fi devenit rabin. Una dintre cele opt fiice ale unui rabin din Baltimore, Szold era o pasionata si excelenta studenta a iudaismului. A primit chiar si permisiunea de a studia texte evreiesti la Seminarul teologic evreiesc care era pe atunci o institutie exclusiv pentru barbati, cu conditia sa nu ceara niciodata sa fie unsa rabin. Mai tarziu, a tradus din germana in engleza monumentala Istorie a evreilor in mai multe volume a lui Heinrich Graetz.

Szold a fost, din anumite puncte de vedere, o precursoare a miscarii de eliberare a femeilor evreice. Cand i-a murit mama in 1916, un prieten apropiat, Haym Peretz, s-a oferit voluntar sa spuna Kaddish pentru femeia care a murit. Szold a refuzat oferta cu gratie. "Cred, " i-a scris ea, "ca eliminarea femeilor de la indeplinirea acestor indatoriri nu a fost niciodata stipulata intentionat de legile si obiceiurile noastre - femeile erau scutite de indatoririle pozitive atunci cand nu le puteau indeplini [din cauza responsabilitatilor familiale], dar nu si atunci cand puteau. Nu a existat niciodata intentia ca, atunci cand puteau fi indeplinite, acestea sa nu fie considerate la fel de valoroase si valabile ca atunci cand sunt indeplinite de persoanele de sex masculin."

Contributia cea mai deosebita a lui Szold la viata evreiasca a fost crearea celei mai mari organizatii evreiesti din istoria Americii, Femeile Hadassah. Desi o miscare sionista, Haddasah se implica in mod special in intampinarea nevoilor medicale ale evreilor si arabilor din Palestina. Astazi, cel mai important spital din Israel si din intregul Orient mijlociu este spitalul Hadassah din Ierusalim. Szold a insistat ca cele mai moderne tratamente medicale sa le fie oferite atat evreilor din Palestina cat si arabilor, si Hadassah a jucat un rol major in scaderea mortalitatii infantile intre arabi.

Spiritul de voluntariat  si de nediscriminare al Hadassah a fost din nefericire refuzat de conducerea araba, care se temea ca acest exemplu ar putea reduce ura dintre evrei si arabi. La inceputul anului 1948, chiar inainte de a fi declarat Statul Israel, trupele arabe au organizat o ambuscada si au omorat 77 de doctori si asistenti evrei de la spitalul Hadassah.

In anii 1930, Szold a implicat Hadassah intr-un program de salvare a tinerilor evrei din Germania si mai tarziu din intreaga Europa. Se estimeaza ca programul pe care l-a creat, "Aliyah pentru tineri," a salvat aproximativ 22 de mii de copii evrei de lagarele de concentrare ale lui Hitler.

Tragedia personala a vietii lui Szold a fost ca nu s-a maritat niciodata; aceasta femeie, a carei viata a fost devotata salvarii vietilor copiilor, nu a avut niciodata copii. Cand avea in jur de 40 de ani, s-a indragostit cu pasiune de marele savant al Talmudului, Louis Ginzberg. El avea cu 15 ani mai putin decat ea si nu i-a raspuns la sentimente decat platonic. La scurt timp dupa ce s-a incheiat relatia lor, ea scria: "Astazi se implinesc patru saptamani de cand a fost ucisa singura mea fericire." Multi ani mai tarziu, i se confesa unui prieten: "As da totul pentru un copil al meu."

Pana in zilele noastre Henrietta Szold este considerata una dintre figurile cu adevarat eroice ale istoriei evreiesti americane, o savanta, o evreica devotata si o persoana care a salvat multe mii de vieti. Organizatia pe care a infiintat-o, Hadassah, avea in 1990 aproximativ 350.000 de membri si este cea mai mare organizatie evreiasca din Statele Unite.


^sus^