Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

istorie 

 

POPULATIA EVREIASCA IN FOSTU LAGAR SOCIALIST

 

 

 

ALBANIA - Dupa alungarea evreilor de catre inchizitie, in sec. XV, isi gasesc refugiu in Albania un grup de evrei sefarzi din Spania, Portugalia si Sicilia. La cei 204 evrei recenzati in 1930 se aduga refugiati din Germania si Austria, apoi din Croatia si Serbia. Desi populatia locala s-a purtat frumos cu evreii, vreo 400 refugiati au fost deportati in lagare de exterminare unde jumatate din ei au pierit. In timpul dictaturii ce a urmat, evreii au fost complet rupti de viata culturala si religioasa, precum si de orice legatura cu lumea exterioara. In 1991, aproape toata comunitatea evreiasca - peste 300 persoane -a facut aliah. In 1996 mai existau vreo 25 evrei la Tirana.

BOSNIA-HERTEGOVINA - Comunitatea evreiasca a fost de asemeni formata initial din evrei sefarzi, alungati de inchizitie, la care s-au adaugat ulterior si evrei askenazi din Europa centrala. Din cei 14.000 evrei care traiau aici inainte de razboi, majoritatea au fost ucisi de trupele SS si de fascistii locali. Dupa razboi, comunitatea evreiasca s-a refacut, impartasind viata populatiei iugoslave din perioada respectiva. Dupa destramarea Iugoslaviei, in 1990, majoritatea evreilor au facut aliah.

BULGARIA - Prezenta comunitatii evreiesti in aceasta tara dateaza inca din perioada romana. Numarul lor a crescut succesiv prin sosirea evreilor alungati de inchizitia spaniola la sfarsitul sec. XV, apoi a altor refugiati din Europa Centrala. Cei 50.000 evrei sefarzi care traiau in Bulgaria la inceputul razboiului au fost salvati de la deportare prin interventia energica a populatiei bulgare, in frunte cu clerul, intelectualitatea si regele. Au pierit insa in lagarele de exterminare evreii din Tracia si Macedonia, provincii ocupate de Bulgari in timpul razboiului. Imediat dupa razboi a facut aliah 90% din populatia evreiasca, circa 42.500 persoane.

CROATIA - Primii evreii care s-au stabilit aici au sosit impreuna cu trupele romane. Croatilor care au ocupat regiunea abia in sec. VII, intemeind un regat in sec. X, I-au alungat pe evrei din Croatia si Slavonia la mijlocul sec. XV. Intoarcerea lor a fost posibila doar la sfarsitul sec. XVIII, sub domnia dinastiei habsburgilor. In perioada dintre cele douas razboaie mondiale traiau in Croatia circa 20.000 evrei. Dupa invazia germana (1941), Croatia a devenit un stat semi-independent, aliat cu Germania. In urmatorii patru ani, evreii au fost deposedati de toate bunurile lor, majoritatea dintre ei fiind deportati. Putinii supravietuitori reintorsi au creat dupa razboi o comunitate putin numeroasa al carei numar s-a restrans sim mai mult prin emigrari in Israel.

CEHIA - Evrei veniti din Germania, Ungaria si Imperiul Bizantin au alcatuit in Praga o comunitate deja mentionata in documente din sec. XI, celbra pentru viata sa culturala si monumentele sale. Incepand cu persecutiile si crimele Cruciatilor, evreii trec prin perioade alternative de persecutii, alungari din tara, si relativa toleranta. Inceputul sec. XX ii gaseste in mare parte asimilati, jucand un rol de seama in arta, stiinta, industria si comertul tarii. Cu toate acestea, 85 % din populatia evreiasca, au pierit in holocaust. Supravietuitorii reintorsi au incercat sa recladeasca o viata comunitara asemanatoare celei dinainte de razboi, dar a cest lucru s-a dovedit imposibil in conditiile unui regim comunist. Din1948 pana in 1996 au
facut aliah circa 24.000 persoane.


^sus^