In timpul sederului se mananca cheroset, un amestec de fructe, nuci si vin. Acesta trebuie sa ne aminteasca de mortarul folosit de evrei pentru constructii in perioada
sclaviei. Trebuie sa aiba o textura aspra. Cantitatile de ingrediente date aici sunt in cel mai bun caz aproximative; de obicei se pun dupa ochi. Reteta de mai jos asigura o cantitate foarte
mare, dar de obicei este necesar sa se mai faca inca o portie inainte de sfarsitul sarbatorii. Se pot folosi alte fructe si nuci.
- 4 mere de marime mijlocie, 2 acrisoare si 2 dulci
- 1/2 de cana de migdale taiate marunt - 1/4 de cana de vin dulce - 1/4 de cana de vin sec - 1 lingura de scortisoara
Taiati merele. Adaugati toate celelalte ingrediente. Lasati
sa stea 3-6 ore, pana cand vinul este absorbit de celelalte ingrediente. Serviti pe matzah. Merge foarte bine cu hrean. |