Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

sarbatori 

 

YOM YERUSHALAIM  si SHAVUOT

 

 

 

Yom Yerushalim se sarbatoreste pe 28 a lui Iyar (joi, 1 iunie 2000). Acesta este dupa calendarul iudaic data cand orasul vechi al Ierusalimului a fost eliberat in timpul Razboiului de Sase Zile din 1967. Rabinul Menachem Hacohen, care este in prezent Mare Rabin in Romania, a participat la batalia care a dus la eliberarea orasului vechi al Ierusalimului in 1967. Yom Yerushalim reprezinta de asemenea cei 3000 de ani de cand Ierusalimul este capitala  evreilor.

Este uneori greu sa explici unicitatea Ierusalimului pentru poporul evreu. Israelul nu poate exista
fara Ierusalim. Este inima natiunii si a religiei iudaice. Regele David a facut żdin Ierusalim capitala evreilor acum 3000 de ani. Aceasta a fost cu o mie de ani inaintea aparitiei crestinismului si cu mai mult de 1500 de ani inainte de aparitia Islamului.

SHAVUOT

Shavuot se sarbatoreste in a sasea zi a lunii ebraice Sivan. In acest an sarbatoarea cade pe 9 iunie.

Shavuot nu este la fel de bine cunoscuta ca alte sarbatori evreiesti cum ar fi Pesach sau Yom Kippur, desi ea sarbatoreste momentul daruirii Torei (Biblia ebraica),  - cel mai important eveniment din istoria evreilor. Talmudul ne invata ca evreii au primit Cele Zece Porunci pe 6 Sivan, adica de Shavuot. Pentru a celebra primirea Torei, evreii religiosi petrec toata noaptea de Shavuot invatand despre iudaism.

In Ierusalim, zeci de mii de evrei care au studiat Torah toata noaptea de Shavuot merg la rasaritul soarelui la Kotel (Zidul Plangerii) pentru slujba de dimineata. In 1967, dupa ce orasul vechi al Ierusalimului a fost recucerit, aproximativ 200 de mii de evrei au vizitat de Shavuot Zidul Plangerii. In mod traditional, casa si sinagoga sunt decorate de Shavuot cu plante si flori. In plus, traditia cere ca in prima zi de Shavuot sa se faca o masa festiva cu produse lactate.

De Shavuot se obisnuieste sa se citeasca in sinagoga Cartea lui Ruth. Aceasta pentru ca evenimentele relatate in aceasta carte au avut loc in timpul secerisului.

Pentru o persoana care s-a convertit la iudaism, adica cineva care a venit din alt popor pentru a duce o viata evreieasca, comportamentul lui Ruth este exemplar.  Desi soacra sa Naomi a avertizat-o ca s-ar putea sa nu se mai poata recasatori dupa moartea sotului ei evreu si desi a sfatuit-o sa duca o viata "normala," Ruth decide sa-si abandoneze casa, cultura si siguranta pentru a se alatura poporului evreu.

Ruth nu se poate astepta nici macar la o existenta cat de cat confortabila - ci doar la o viata anevoioasa cu soacra ei . Puritatea scopului ei a fost rasplatita prin obtinerea unei pozitii cheie in istoria evreilor: Ruth a fost strabunica regelui David si ca atare, o veriga in lantul catre Mesia. Ruth, ca suprem exemplu de persoana care se converteste, este potrivita ca inspiratie pentru Shavuot. La fel cum ea incerca sa se apropie de Dumnezeu alegand Torah si viata in sanul poporului evreu, fara alte motive ascunse, tot asa putem fi isi noi nspirati sa ne reinnoim devotamentul fata de poporul evreu si fata de Torah.

Fundamentele si istoria calendarului evreiesc

Anul evreiesc

Lunile anului

Sarbatorile evreiesti  (partea intai)

Sarbatorile evreiesti  (partea a doua)

Purim

Reteta pentru Humentaschen

Pesach  si istoria acestuia

Sederul

Reteta pentru Charoset

Shabbatul

Yom Hashoah (Ziua memoriala a Holocaustului)

Yom HaZikaron (Ziua amintirii)

Yom Ha'Atzmaut (Ziua Independentei Israelului)

Numaratoarea de Omer si Lag Ba'Omer

Yom Yerushalaim (Ziua Ierusalimului) si Shavuot (Sarbatoarea recoltei)

Tisha BeAv

Tu BeAv

Luna Elul

Rosh Hashana

Cele zece zile ale caintei

Yom Kippur

Tzom Gedaliah

Sucot - provenienta si denumirile sarbatorii

Sucot - elementele sarbatorii

Sucot - semnificatia sarbatorii

Simhat Torah "Bucuria Torei"

Hanuka - istoria sarbatorii

Hanuka - celebrare si obiceiuri

Tu-bi-Shvat sau Anul Nou al Arborilor


^sus^