Ingrediente: 2/3 de cana de unt sau margarina, 1/2 de cana de zahar, un ou, 1/4 de cana de suc de portocale (zeama, nu pulpa), o cana de faina alba, o cana de faina de
grau, umplutura pentru placinta.
Se amesteca bine untul si zaharul. Se adauga oul si sa amesteca foarte bine. Se adauga sucul de portocale si se amesteca din nou. Se adauga faina, cate
jumatate de cana o data, alternand cea alba cu cea de grau, si se amesteca cu grija intre cele doua. Se pune coca la frigider cel putin cateva ore. Se intinde cat mai subtire posibil fara a face
gauri in coca (pentru rezultatele cele mai bune, se ruleaza intre doua foi de hartie cerata usor pudrata cu faina). Taiati cercuri de 8 - 10 centimetri. Se pune o lingurita de umplutura in
mijlocul fiecarui cerc. Se ridica colturile pentru a forma un triunghi, suprapunand laturile cat mai mult posibil astfel incat sa se vada numai putina umplutura in mijloc. Strangeti bine la
colturi ca sa nu se desfaca in timpul coacerii. Se coace la 170 de grade timp de 10 - 15 minute, pana se fac galben-aurii, dar inainte ca umplutura sa dea pe-afara! Umpluturile traditionale sunt
mac, prune uscate si piersici. Gem de mere, dulceata de ananas sau umplutura de cirese merg de asemenea foarte bine. |