Jewish Education Network   <>   http://www.jen.ro  <>   navigheaza de aici >>>

statul israel 

 

UGANDA NU ESTE SION

 

 

 

 

Herzl a intuit nevoia de incurajare de catre marile puteri, a telurilor evreiesti. Astfel, a  calatorit pe pamantul Israelului si la Istanbul in 1898 sa se intalneasca cu Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei si cu Sultanul Imperiului Otoman. Cand aceste eforturi s-au dovedit inutile, s-a intors in Marea Britanie unde s-a intalnit cu Joseph Chamberlain, secretarul colonial britanic, si cu multi altii. Singura oferta concreta pe care a primit-o de la englezi a fost propunerea de a crea o regiune evreiasca autonoma, in estul Africii, in Uganda.

In 1903 Herzl a fost martor al pogromului de la  Chisinau si al situatiei dificile a evreimii din Rusia, in timpul unei vizite acolo, fapte ce l-au impresionat profund. El a cerut guvernului Rusiei sa acorde asistenta miscarii sioniste pentru a transfera evrei din Rusia in Eretz in Israel.

La cel de-al saselea Congres Sionist (1903), Herzl a propus programul englezesc ca pe un refugiu temporar al evreilor din Rusia, care erau cei mai expusi. Cu toate ca Herzl era sigur ca acest program nu va afecta scopul final al Sionismului, acela de a deveni o entitate evreiasca, pe pamantul sfant,  propunerea sa a starnit o furtuna in Congres, care a dus aproape la o factiune in miscarea sionista. Programul Uganda a fost ulterior respins de miscarea sionista la cel de-al saptelea congres in 1905.

Herzl a murit la Viena in 1904, bolnav fiind de pneumonie si cu inima sa slaba suprasolicitata de eforturile intense puse in slujba sionismului. La momentul mortii sale, sionismul isi gasise in sfarsit locul pe harta politica a lumii. In 1949, ramasitele lui Herzl au fost aduse in Israel si reingropate pe Muntele Herzl in Ierusalim.

Cartile lui Herzl Der Judenstaat ("Statul evreu") si Altneuland ("Vechea tara noua"), piesele de teatru si articolele sale au fost publicate frecvent si traduse in multe limbi. Numele sau a fost comemorat in padurile Herzl la Ben Shemen si Hulda, primul gimnaziu ebraic din lume - "Herzlia" - care a fost construit la Tel Aviv, orasul Herzliya in Sharon, cartiere si strazi purtand numele sau in multe dintre orasele din Israel.

Herzl a elaborat fraza "Daca vrei, poate deveni realitate" care a devenit moto-ul miscarii Sioniste. Cu toate ca, la vremea aceea nimeni n-ar fi crezut, sionismul a condus, peste numai 50 de ani, la crearea statului independent Israel.
 


^sus^